Onderdeel: Logistiek & transport

Vraag 20: Logistiek  

Probeert u samen met uw leveranciers, klanten en collega-afnemers de logistiek te optimaliseren zodat er minder kilometers gemaakt worden?

 

Met de logistiek wordt het geheel van levering van producten bedoeld. Hierbij gaat het dus, afhankelijk van uw positie in de keten, om de levering van en naar toeleveranciers, afnemers en klanten.

Voorbeeld
Steeds meer tuincentra en leveranciers werken samen met een transporteur (G. Snel) die producten van verschillende leveranciers verzamelt in een centraal DC. Producten van verschillende leveranciers worden in het DC samengevoegd en in één keer naar de tuincentra gebracht. Dit bespaart in de kosten en in de CO2 uitstoot.

Tuincentrum De Woontuin is voor kleine en middelgrote bezorgingen bij klanten overgestapt op een bezorg-koeriersbedrijf dat voor meerdere bloemisten en tuincentra rijdt. Dat scheelt veel tijd en geld. Bezorgen (service!!!!!) kost namelijk altijd meer tijd en dus geld (artikelen verzamelen, inladen, door het drukke verkeer naar de klant, uitladen, terugrijden en als het een bloemetje betreft en de klant is niet thuis moet je nog een keer rijden, iemand is van de winkelvloer en kan op dat moment dus niet verkopen, auto- en benzinekosten) dan de vergoeding die we er redelijkerwijs voor kunnen vragen.